Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlofstamppot met gerookte zalm

1 1/2 kilo kruimige aardappels zout 1 zakje verse dille (15 g) 500 g witlof 2 eetlepels boter 1 bekertje crème fraîche (125 ml) 2 bakjes gerookte zalmblokjes (à 100 g) (versgemalen) peper Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan me... bekijk recept »

Witlofstamppot in hamrolletjes

1 kg witlof 1 kg aardappelen zout, peper 200 gr Pardano kaas aan een stuk 3 zongedroogde tomaten 30 gr boter + boter om in te vetten 1 theelepel tijm 150 gr gegrilde ham rasp pureestamper ovenschaal (inhoud plusmn 2 liter) Verwijder de buitenste bla... bekijk recept »

Gepocheerde eieren uit Brussel

4 eieren 500 gram witlof 4 sneden witbrood van 5 cm dik 100 gram boter 1,5 dl slagroom Nootmuskaat Zout Peper 1 suikerklontje Maak de witlof schoon en snij hem in stukjes van 2 cm Verhit 40 gram boter in een pan, voeg er de witlof bij, zet de deksel... bekijk recept »

Langoustinestaartjes

20 langoustinestaartjes 3 roze pompelmoezen 4 stronken witlof 100 g roomboter 5 dl bouillon van langoustines Beetje suiker Kervelpluksel Vijf blaadjes witlof per persoon voorzien, de pompelmoes ontvliezen en de kwartjes eruit halen De langoustientj... bekijk recept »

De methode montignac in het kort

500 gram witlof 750 gram tomaten in kleine stukjes 1 middelgrote ui 100 gram geraspte kaas 1 eetlepel basilicum 1 eetlepel marjolein 1 eetlepel tijm olijfolie peper en zout Snij de witlof in stukjes en kook deze beetgaar Snij de ui in ringen en frui... bekijk recept »

Oestersalade I

2-3 struikjes witlof 2 sneetjes bruinbrood 25 gr boter 24 oesters 75 gr bloem 50 gr boter 2 eetlepels citroensap 24 takjes kervel 12 theelepels Kaviaar Voor de dressing 3 eetlepels notenolie 1 eetlepel wijnazijn 1 eetlepel frambozenazijn 1 theelepel ... bekijk recept »

Witlofsoep met Hollandse garnalen

1 sinaasappel schoongeboend5 stronkjes witlof (ca. 500 g)2 eetlepel arachideolie2 sjalotjes gesnipperd8 deciliter vleesbouillon200 milliliter crème fraîche1 eetlepel gehakte verse tijm of dragon100 gram Hollandse garnalen1. Rasp de schil... bekijk recept »

Witloftaart met camembert

150 gram bloem2 eetlepel gedroogde rozemarijn100 gram koude boter in blokjes2 eetlepel koude melk6 stronkjes witlof2 eetlepel boter1 eetlepel suiker2 takje salie150 gram camembert in stukjeslage taartvorm 24 cm ingevetbakpapierblindbakvulling1. Meng ... bekijk recept »

Witlofschotel met rauwe ham en nagelkaas

700 gram witlof200 gram kwark2 eieren200 gram Friese nagelkaas in plakjes200 gram rauwe ham in plakjes2 witte boterhammen verkruimeld1. Breng water met zout aan de kook. Blancheer hierin de witlofstronkjes circa 2 minuten. Schep ze eruit en laat uitl... bekijk recept »

Ge­vul­de wit­lof­blaad­jes

9 pecannoten 30 g wortel 2 el tomatentapenade 3-4 st witlof1. Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Halveer de noten in de lengte. Schep in een kom de wortel om met de tomatentapenade. Haal de mooiste 18 blaadjes van... bekijk recept »

Pagina 64 van 100