Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Fazantfilet brabançonne met Belgisch grondwitloof

4 filets van fazant witlof Solo Wikkel 1 handvol verse salieblaadjes Oude Geuze (vb. Oud Beersel of Drie Fonteinen) versgemalen peper zeezout 8 sneetjes filet d’Anvers Voor de rosti: 4 aardappelen 4 aardperen verse tijmblaadjes 1 sjalot Solo Wik... bekijk recept »

Witlofbootjes met tonijnsalade

2 stronken mooie witlof 1 blikje tonijn op water of oliebasis 1 sjalot heel fijn gesnipperd 1/2 appel geschild in piep kleine blokjes 2 el mayonaise peper en zout naar smaak wat tuinkers of dille ter garnering 1. Dit smakelijk en slank voorgerechtje... bekijk recept »

Kalkoen met groenten

800 gr Kalkoenfilet 4 stronken witlof 4 stuks wortelen 1 stuk maïsstronk 2 bakjes kerstomaten peper/zou 1 koffielepel Algarve siroop 1 snuif provençaalse kruiden Kipkruiden 3 eetlepels olijfolie 2 koffielepels geroosterd sesamzaad 1. Snij de kalk... bekijk recept »

Gevulde witlofhapjes

2 eieren 1 struik witlof 1 bosui 2 el mayonaise 1 el yoghurt 50 gr kipreepjes verse bieslook zout en peper 1. Gezond tussendoortje, lekker voorgerecht of een witlofsalade als bijgerechtje. Kortom je kunt alle kanten op met dit lekkere aparte gere... bekijk recept »

Witlofschuitjes met peer en roquefort

4 st witlof 2 peren (Doyenne de Comice) 100 g Roquefort 25 cl crème fraîche citroensap bieslook peper 1. Maak de witlof los en gooi de minder mooie bladen weg (of bewaar ze voor een ander gerecht met witlof). Was de bladeren in een kom met koud wa... bekijk recept »

Winterwitlof

4 st witlof 8 pl ontbijtspek 25 g bieslook 25 g pijnboompitten 2 el olijfolie 2 el Parmezaanse kaas 1 te knoflook zout en peper 1 el boter1. Snijd de witlof in de lengte doormidden en kook deze met zout. Rooster de pijnboompitten tot ze gaan g... bekijk recept »

Gekarameliseerd witloof

4 stronken witloof 2 el poedersuiker 2 el boter 2 el water1. Witlof ontdoen van de lelijkste buitenste bladeren. Aan de onderkant een stukje afsnijden. Witlof in lengte doorsnijden.2. In koekenpan met antiaanbaklaag boter verhitten en 4 struikjes wit... bekijk recept »

Gebakken Kreeft Met Champignonsoep En Champagne

1 of 4 kreeften 500 gr champignons 4 el champagne of een redelijk alternatief zout 1 dl truffeljus 2 kleine stronken witlof boter 20 hele amandelschilfers olijfolie 200 gr cantharellen knoflook 1dl room 2 el gegrilde amandelolie 20 plakjes trufel ( n... bekijk recept »

Witloftaartjes

4 plakjes bladerdeeg 250 gr witlof 1/2 sjalotjes 1 plakje ham 1 el boter of margarine 1 ei 3 el koffieroom 1 theelepel paprikapoeder 25 gr. geraspte oude kaas peper en zout 4 lage ronde metalen taartvormpjes (diam. 10 cm) Bladerdeeg in ca.... bekijk recept »

Witlofstamppot in hamrolletjes

voor 4 personen: 1 kilo witlof, 1 kilo aardappelen, zout, peper, 200 gram kaas (aan één stuk), 3 zongedroogde tomaten, 30 g boter, 1 theelepel tijm, 150 g gegrilde ham, ovenschaal (inhoud ca. 2 liter).Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern... bekijk recept »

Pagina 65 van 100