Roer de boter tot room en voeg er de suiker en vanillesuiker bij. Voeg de eieren een voor een bij en klop het mengsel tot een luchtige massa. Voeg het citroensap erbij, zift de bloem onder. Klop het deeg krachtig. Schil de appelen, voor de ronde vorm: snij in vieren en maak insnijdingen op 2 mm afstand in de buitenkant van ieder vierde. Breng het deeg in de vorm en leg de appelstukjes in kransvorm op de appelkoek, met de insnijdingen boven. voor de rechte vorm: snij een gedeelte van de appelen in schijfjes, de rest met insnijdingen zoals hierboven. Bedek de bodem van de vorm met deeg, steek over de ganse lengte van de vorm de schijfjes appel rechtop in het deeg (zo heb je in het hart van de cake ook stukjes appel). Hierop komt de rest van het deeg, de stukken met insnijdingen duw je dan voor de helft in het deeg, laat een 1/2 cm ruimte tussen de stukjes appel. Bak gedurende ongeveer 1 u op 180? a 200?.Controleer met een mes of het deeg goed gebakken is Doe onmiddellijk na het bakken uit de vorm, bestrijk de bovenkant met abrikozenconfituur (zo nodig even verwarmd). Laat verder afkoelen.